Direktlänk till inlägg 4 augusti 2011

Är det rätt eller fel att göra karikatyrer på religiösa personer?

Av fredensvarld - 4 augusti 2011 01:31

Vem är det som har rättigheten att kränka oss?

Vem är det som bestämmer vad vi ska få skriva?

Får man skriva något som kränker någon annan?





Dessa frågor vill jag diskutera när jag skall argumentera om detta ämne. Detta är ett ämne som har delat en hel värld i två sidor och jag skall försöka reda ut vad som är rätt eller fel.



För:


Yttrandefrihetsgrundlagen är en av Sveriges grundlagar. Lagen betyder kortfattat att alla har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram eller ljudupptagningar. Detta innebär att vi här i Sverige har all rätt att säga vad vi vill, när vi vill men med vissa undantag. Vi kan utrycka alla sorters åsikter utan att bli påverkade av det enligt lagen. Vi har även all rätt att vara anonyma när vi pratar om våra åsikter. En annan av Sveriges grundlagar är Tryckfrihetsförordningen. Detta innebär att vi har rätten att trycka valfria bilder och texter och sprida dessa vidare via tidningar, telegram mm.  Dessa två grundlagar tillsammans ger oss rätt att exempelvis trycka bilder som karikatyrer på religiösa personer.


Emot:

Trots yttrandefriheten och tryckfriheten finns så kan man inte trycka och säga vad som helst.  Om man läser igenom FN:s deklaration om mänskliga rättigheterna så hittar man två intressanta artiklar.

Artikel 7 ”Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.”


Artikel 12 ”Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.”


När man sedan läser igenom tryckfrihetsförordningen ordentligt så hittar man detta:


7 kap. Om tryckfrihetsbrott
4 § Med beaktande av det i 1 kap. angivna syftet med en allmän tryckfrihet skall såsom tryckfrihetsbrott anses följande gärningar, om de begås genom tryckt skrift och är straffbara enligt lag:
15. förolämpning, varigenom någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom.



Sammanfattning

Jag har lagt fram för och emot, och jag har kommit till en slutsats som från mitt perspektiv visar att man inte får framställa karikatyrer som kränker folk.  Ett stort antal människor symboliserar sig själv med religiösa personer. Man får inte ge sig på människors heder och man får inte tala eller trycka något kränkande om någon. Människor blir kränkta av att deras nära och kära blir överdrivet negativt utmålade. Ett ex är Kurt Vestergaards karikatyrer om profeten Mohammed. Han utmålade en profet som för muslimerna är en stor symbol och en ovärderlig personlighet som något ont och farligt. Människor kanske skrattade åt detta men vi måste minnas att många också blev sårade och djupt kränkta. Vi borde inte utnyttja våra grundlagar för att skapa dålig stämning mellan olika folk, vi borde istället använda dem för att sprida kunskap och på så sätt få en bättre värld.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av fredensvarld - 20 augusti 2011 03:53

Nu kan man ifrågasätta det jag tidigare skrivit, att detta inte gäller hela mänskligheten, för att jag till stor del pratat om judar, muslimer eller kristna. Detta är inte fallet i ena översättningen utav en vers från koranen i inlägget innan nämner ...

Av fredensvarld - 13 augusti 2011 00:26

Sura al Nahl (16)Vers 69"Och din herre uppenbarade för biet: Gör du hus i kullarna och i träden och i gallerverken som de bygger,"Vers 70" ät sedan av alla slags frukter och följ de vägar som du lärt dig av din herre och som har gjorts lätta för dig....

Av fredensvarld - 6 augusti 2011 16:34

http://www.aftonbladet.se/nyheter/varldendirekt/afrikashorn/Mer Info...   ...

Av fredensvarld - 6 augusti 2011 16:25

Profeten brukade uppmana sina följeslagare att leva i fred med deras medmänniskor genom att säga: "En sann troende är en som andra känner sig trygga med", en som svarar på hat med kärlek. Han brukade lära de troende att den som svarar med eller visar...

Av fredensvarld - 5 augusti 2011 22:10

Som jag nämnt förut går det inte att monopolisera, detsamma gäller frälsning. Det är en sak för en religion att deklarera ni som söker skydd från satan och söker frälsning sök er till oss.   Däremot är det en helt annan sak för samma religion att...

Ovido - Quiz & Flashcards